تولید کمپوست در خانه با کمک ®EM

کمپوست کودی است که از بازیافت مواد زاید برجامانده از گیاهان و حیوانات به دست می‌آید.
این فرآیند روشی آسان برای تجزیه و بازیافت زباله آشپزخانه و ته مانده های خوراکی و تبدیل آن به کودی مقوی برای باغچه می باشد که با توجه به فقر مواد آلی در خاک کشور کود بدست آمده از کمپوست سازی نقش ارزنده ای در غنی سازی خاک باغچه برای تهیه خوراک سالم و ارگانیک خواهد داشت.
در آشپزخانه های منازل روزانه حجم زیادی از زباله‌هایی چون اضافه سبزیجات، پوست خربزه و هندوانه، هویج، چای‌های کیسه‌ای، هسته سیب، پوست مرکبات و موز، پوست تخم مرغ تولید می‌شود. شما می‌توانید تقریبا تمام این زباله‌های طبیعی آشپزخانه‌تان را بازیافت و تبدیل به کود غنی برای گیاهان و درختان تان کنید.

ساخت یک حصار از جنس چوب، آجر، سنگ و یا بلوک های بتنی باعث ایجاد یک توده منظم و زیبا در کنج حیاط خانه های روستایی و راه حلی مناسب برای بازیافت و تبدیل زباله های آشپزخانه و برگ گیاهان و درختان به کود غنی برای گیاهان باغچه می شود. البته می توانید از انواع سطل ها و جعبه هایی که آماده در بازار موجودند و مخصوص فرآوری کمپوست هستند نیز استفاده کنید.

چه موادی را می توان کمپوست کرد

برای تولید کمپوست تقریبا از تمام مواد آلی می‌توان استفاده کرد. برای تسریع کمپوست، کپه نیازمند نسبت مناسبی از مواد غنی از کربن یا “قهوه‌ای” و مواد غنی از نیتروژن یا “سبز” است. مواد قهوه‌ای به موادی چون برگ خشک، نی و چوب خشک می گویند و مواد سبز شامل مواد طبیعی با رنگ سبز و تازه مثل علف تازه و اغلب مواد زائد آشپزخانه‌ها است.
مخلوط کردن مواد مختلف از این دست می‌تواند کودهای کمپوستی با درصدهای متفاوتی از مواد مغذی تولید کرد. تولید مغذی‌ترین کمپوست بیشتر به یک هنر شباهت دارد که از لابه‌لای تجربه فراوان بیرون می‌آید تا علم صرف.

ایده‌آل درصدهای مواد، ۲۵ قسمت مواد قهوه‌ای در مقابل ۱ قسمت مواد سبز است. اگر حجم کربن در مواد اولیه زیاد باشد سبب می‌شود که تجزیه مواد به کندی انجام شود و در نتیجه تولید کود مدت زمان بیشتری ببرد. وجود مقادیر زیاد نیتروژن در مواد اولیه هم سبب می‌شود بوی کود زیاد باشد.
تهیه کمپوست خانگی تفاوت زیادی با پختن کیک ندارد. شما برای تهیه آن به مقداری از مواد مشخص نیاز دارید. با تهیه کمپوست خانگی، کود سالم و غنی برای گیاهان خانه‌ی خود آماده می‌کنید؛ از طرفی پسماند‌های غذایی خانه‌ی شما دور ریخته نشده و از آن ها استفاده خواهید کرد.

ویژگی های کمپوست

هر ماده‌ی آلی طبیعی در نهایت فرو پاشیده خواهد شد. اما، در روند کمپوست شدن، سرعت شکستن و فروپاشی بیشتر خواهد بود. فرآیند کمپوست شدن به دلیل وجود باکتری‌ها و سایر ریزجاندار‌های تجزیه کننده به سرعت بخشیدن تغییر مواد کمک می‌کند.

ریزجاندارهای تجزیه کننده عبارتند از:

میکروارگانسم های سودمند (باکتری ها، مخمرها و …)
قارچ های سودمند
کرم های سودمند، بویژه کرم خاکی با خوردن مواد آلی درون کمپوست و حفر تونل و هوا رسانی کمک شایانی به فرایند کمپوست می‌کنند.
و …

چهار عامل کلیدی در تهیه کمپوست خانگی:

  • نیتروژن
  • کربن
  • رطوبت
  • اکسیژن

همانطور که باکتری های مفید در روده ی انسان به هضم و جذب مواد غذایی کمک می کنند. کمپوست نیز در خاک گیاهان چنین نقشی دارد و کیفیت رشد گیاهان را بهبود می بخشد.

مزایای کمپوست خانگی

مزایای زیادی برای کمپوست خانگی وجود دارد از جمله اینکه؛ خاک را غنی سازی می کند. به حفظ رطوبت و مهار بیماری های گیاهی و آفات کمک می کند. به گیاهان کمک می کند که رطوبت بیشتری در دوران خشکی به دلیل تغییرات آب و هوایی داشته باشند. نیاز به استفاده از کود های شیمیایی را کم می کند. از فرسایش خاک جلوگیری می کند. به فعالیت و رشد باکتری ها و قارچ های مفید تجزیه کننده در خاک کمک می کند تا خاک غنی و پر از مواد مغذی برای گیاهان شود. انتشار گاز گلخانه ای متان از زمین را کاهش می دهد. همچنین هزینه های شما را برای مراقبت از باغچه و تولید سبزی های مغذی تر کاهش می دهد.

دستورالعمل های اولیه برای تهیه کمپوست خانگی

  • محلی خشک و زیر سایه را برای قرار دادن ظرف کمپوست خود انتخاب کنید.
  • پسماند های قهوه ای رنگ و سبز رنگ را جمع آوری و مواد درشت را ریز کنید. برای مثال پوست تخم مرغ، برگ کاهو، هویج های پلاسیده و … را می توانید استفاده کنید.
  • می توان هنگام اضافه کردن زباله های آشپزخانه چند قاشق بکاشی را نیز بر روی توده پاشید.
  • در مناطق گرمسیری و فصل های خشک برای تعادل دمای توده رطوبت دهی مناسب انجام گیرد.
  • در مناطق روستایی به همراه پسماند‌های غذایی خانه‌ از کودهای حیوانی نیز در تهیه کمپوست استفاده می شود.
  • پوست تخم‌مرغ ریز شده نیز برای کمپوست سازی مناسب است.
  • کف سازه، خاکی باشد تا شیرآب حاصل از کمپوست به خاک هدایت شده و باعث فساد کمپوست نگردد.
  • در همه انواع روش های تولید کمپوست می توان از ®EM استفاده کرد.
  • زمانی که رنگ مواد قهوه ای تیره شود، کمپوست خانگی شما قابل استفاده خواهد بود.
  • بسته به مواد مصرفی، ترکیب و دما این فرآیند چند ماهی طول می کشد.

فرآیند کمپوست

عدم وجود یک جامعه سالم میکروبی دلیل اصلی آهسته پیش رفتن برخی کمپوست‌ها در مزارع یا محیط زیست است. از اینرو استفاده و تزریق باکتری‌های ®EM که حاوی ۱۲۰ گونه میکروارگانیسم است به شکل چشمگیر این فرایند را تسریع نموده و بوهای نامطلوب را سرکوب می‌نماید. فعالیت این میکروارگانیسم‌ها سبب تولید ترکیبات هوموسی شده که به راحتی توسط گیاه جذب می‌شود.

کمینه اندازه ظرف کمپوست نیز حدود یک متر در عرض، طول و ارتفاع باشد.

مواد کربن دار و نیتروژن دار را یا با هم مخلوط کرده و یا به صورت لایه لایه در ظرف بریزید. به طوریکه هر لایه ۵ تا ۱۰ سانتی متر باشد. به صورت دوره ای آن را آب بدهید اما سیراب نکنید. سوراخ هایی در دیواره ی ظرف برای اکسیژن رسانی ایجاد کنید. دمای کمپوست باید بین ۵۵ تا ۶۰ درجه سلسیوس (سانتی گراد) باشد. ترجیحا گاه گاهی مواد را هم بزنید. به هم زدن کمپوست به صورت دو هفته یکبار به تسریع فرآیند کمپوست شدن کمک می کند و مدت آن را به کم تر از دو ماه می رساند.
در هر بار زیرو رو کردن مواد کمپوست، محلول ارگانیک ®EM را با ۱۰ برابر آب رقیق کرده و بر کپه محلول پاشی کنید.

لیستی از مواد سبز، قهوه ای و همچنین ممنوعه:

مواد قهوه ایمواد سبزغیر قابل کمپوست
 برگ های سوزنی همیشه سبز برگ های سبز علف های هرز و سمی
 برگ های خشک شده زباله های باغ گوشت/ماهی/استخوان
 شانه تخم مرغ گل ها چربی/روغن/گریس
 حوله و دستمال های کاغذی سبزیجات محصولات لبنی
 چمنهای کوتاه شده خشک پوست میوه جات پلاستیک
 روزنامه خرد شده باقیمانده برخی غذاها فلزات
 پوست درخت تفاله چای و قهوه شیشه
 کاه پوسته تخم مرغ مواد سمی
 خاک اره و چوب (به مقدار محدود) سایر مواد مشابه زغال چوب
 مقوا (برش داده شده به قطعات کوچک) مواد شمیایی
 گل و گیاه خشک شده خانگی فضولات حیوانات خانگی
 خرده کیسه های کاغذی قهوه ای شاخ و برگ درخت گردو
 کیسه های قهوه و چای گیاهان بیمار و حشرات

*مهمترین هدف از تهیه کمپوست خانگی دستیابی به کمپوست سالم است. به همین دلیل برای کاهش خطر ابتلا به پاتوژن ها، از ریختن مواد غیرقابل کمپوست در ظرف خودداری کنید.

دلیل کمپوست ناپذیری برخی از مواد:

زغال چوب: ممکن است حاوی مواد مضر برای گیاهان باشد

فرآورده های لبنی ( مثل کره، پنیر، شیر، خامه و ماست و غیره): ایجاد مشکلات بو و جذف آفات و جوندگان و حشرات مثل مگس

گیاهان بیمار یا حشرات زنده: ممکن است از بین نرفته و به سایر گیاهان آسیب برسانند.

چربی، روغن، گریس، گوشت: ایجاد مشکلات بو و جذب آفات مانند جوندگان و مگس

باقیمانده گوشت یا تکه های استخوان و ماهی: ایجاد مشکلات بو و جذب آفات مانند جوندگان و مگس

ضایعات حیوانات خانگی مثل (مدفوع سگ و گربه): ممکن است حاوی باکتری، انگل ،ویروس و سایر عوامل بیماری زا برای انسان باشند.

ضایعات مربوط به هرس درختانی که سم پاشی شیمیایی شده اند: نیروی میکروارگانیسم های مفید کمپوست را برای خنثی سازی سم ها به تحلیل می برند.

کمپوست کامل خاک اره گاهی چندین ماه طول می کشد و بهتر است کمتر استفاده شود.

معمولاً خاک اره را حدود ۶ هفته در شرایط مناسب می پوشانند تا ترکیبات سمی محلول آن پوسیده شوند و سپس مصرف می کنند.

برای اینکه روند تولید کمپوست کوتاه‌تر شود، باید به جزئیات هم توجه کرد.

ساخت جایگاه برای کمپوست با استفاده از بلوک های بتنی (تابوک)، آجر، سنگ و یا چوب

جايگاه های تهيه كمپوست خانگی می توانند با بلوک های سيمانی، سنگ و يـا آجـر سـاخته شوند. در اين حالت نيز بايستی بين بلوک ها فضاهای خالی را در نظـر گرفـت تـا عمـل هوادهی به خوبی انجام گيرد.

ترجیحا دریچه کوچکی را در پایین سازه تعبیه کنید تا بتوانید کمپوست های قدیمی تر و به عمل آمده که در زیر توده درون کمپوست قرار می گیرند را با بیل خارج کنید و به گیاهان برسانید. می توان از یک بلوک اضافی، چوب و یا ورقه های فلزی برای بسته نگاه داشتن این دریچه استفاده کرد.

کف یا قسمت زیرین جایگاه های کمپوست باید با زمین در تماس باشد تا شیرابه حاصل از مواد درون کمپوست به زمین منتقل شود.
پس از هر بار که سر محفظه باز و مواد آلی اضافه می کنید ®EM رقیق شده با آب بر روی مواد درون کمپوست محلول پاشی شود.
یادآوری می کنیم که محل جایگیری محفظه های تولید کمپوست همواره در سایه بوده و رطوبت دهی در فصل های خشک فراموش نشود.

روش تهیه کمپوست با استفاده از بشکه های فلزی

بشکه های فلزی نیز راه حل مناسبی برای فرآوری کمپوست هستند. همچنین می توان با ورقه های فلزی نیز اینچنین سازه هایی را ساخت. بشکه ای که مورد استفاده قرار می گیرد باید دستکم ۲۰۰ لیتر ظرفیت و درپوش داشته باشد. قبل از استفاده از بشکه مطمئن شوید که آلوده به مواد صنعتی نبوده و از آن برای ذخیره مواد سمی استفاده نشده باشد. در دیواره بشکه ۶ تا ۹ ردیف سوراخ به قطر تقریبی یک سانتی متر لازم است تا تهویه به خوبی انجام شود. قسمت زیرین بشکه کاملا جدا شود تا مواد درون آن با خاک برای هدایت شیرابه به زمین در تماس باشد (یا دستکم در قسمت تحتانی آن تعداد زیادی سوراخ برای خروج شیرابه تعبیه کنید).
پس از هر بار که سر بشکه باز و مواد اضافه می شود ®EM بر روی آن محلول پاشی کنید.
یادآوری می کنیم که محل جایگیری آن همواره در سایه بوده و رطوبت دهی فراموش نشود.

سخن آخر در مورد کمپوست خانگی

کمپوست کردن زباله های زیست تخریب پذیر خانگی کمک بزرگی برای کاهش تولید زباله و کودی ارگانیک و بی هزینه برای مصارف خانگی برای گلدان ها و باغچه ها ایجاد خواهد کرد مواد مغذی درون کمپوست فرآوری شده کمک بزرگی است برای رشد و تقویت خاک گیاهان و گل های خانگی. کمپوست خانگی به شما کمک می کند از آلودگی ها و سموم کمپوست های تجاری نیز خلاص شوید.
زمان مورد نیاز برای تولید کمپوست کاملا به نسبت مواد مصرفی، خرد کردن آنها و ترکیب آنها با یکدیگر و شرایط محیطی آن محل بستگی دارد، اما می‌توانید از روی شرایط ظاهری کود، پی ببرید که آماده است یا خیر. کود کامپوست نهایی به رنگ قهوه‌ای تیره است و بوی خاک می‌دهد. کمپوست کامل شده معمولا از بالای جعبه/سطل شما آغاز خواهد شد و در نتیجه می توانید کمپوست هایی که تجزیه آنها کامل شده است را از دریچه پایین جعبه خود خارج کنید و موادی که هنوز فرآیند انها کامل نشده است را برای کاملتر شدن فرآیند رها کنید.

از کمپوست خود استفاده کنید

برای دیدن کمپوست تولید شده در ته مخزن چند ماه صبر کنید. وقتی آماده شد، می توانید از آن به عنوان بستر گل ها و همچنین در پای درخت و درختچه ها استفاده کنید. همچنین از این کمپوست می توانید با ترکیبی از خاک، گل و درخت کشت دهید که می تواند تهویه خوبی را برای گیاهان و درختان شما در خاک ایجاد کند.


در همین زمینه: