عملکرد متعادل دستگاه ایمنی بدن، برای حفظ تعادل سلامتی بدن ضروری است. نقش میکرو فلور روده در تمام جنبه های ایمنی یکی از شگفت انگیز ترین یافته های علمی بوده است. بدن ما میزبان جمعیت های میکروارگانیسم هایی هستند که در بدن ما زندگی می کنند و این جمعیت ها از تریلیون باکتری، مخمر و حتی ویروس تشکیل شده است. برخی از این میکرو ارگانیسم ها برای کمک به سیستم های بدن کار می کنند؛ برخی از آنها خوش خیم هستند و بعضی از آنها در واقع برای سلامتی زیان آورند اما اکثر این مسافران کوچک مایل به زندگی در روده های ما هستند که در آنها منبع غذایی فراوان برای آنها وجود دارد.

اما ارتباط بین این میکروارگانیسم ها و سیستم ایمنی بدن چگونه است؟
نخستین چیزی که باید بدانیم این است که حدود 70 درصد از سیستم ایمنی بدن ما در روده قرار گرفته است، بنابراین جای تعجب نیست که اکثر متخصصان معتقدند که سلامت خوب در روده شروع می شود. بنابراین، اگر شما در حال تلاش برای بهبود ایمنی خود هستید، به نظر می رسد که سلامت روده را در شرایط مطلوب حفظ کنید، و شواهد نشان می دهد که باکتری های پروبیوتیک در این موضوع، نقش کلیدی دارند. اما آنچه جالب تر است این است که تحقیقات در حال حاضر نشان می دهد که باکتری های روده ساکن ما، در واقع با سیستم ایمنی بدن ما ارتباط برقرار می کنند و موجب تعادل سلامتی می شوند.

بررسی تحقیقاتی موجود که در سال 2015 انجام شده و در مجله Frontiers of Immunology1 منتشر شده است، نشان می دهد که باکتری های پروبیوتیک ما، به ویژه پروبیوتیکهای دستگاه گوارش ما نقش مهمی در پاسخ ایمنی انسان و تمام مهره داران دیگر دارد. “حضور میکروارگانیسم ها در هر مهره دار، از ماهی ها تا انسان، نقش مهمی در تقویت ایمنی و بهبود وضعیت سلامتی در طول زندگی دارد.

آیا برخی از پروبیوتیک ها برای ایمنی؛ بیشتر از بقیه مفید هستند؟

یک گزارش اخیر در مجله Gastroenterology بالینی، پتانسیل های پروبیوتیک را برای پیشگیری از آلرژی بررسی کرده و نتیجه گرفت که:

“عملکرد سویه های پروبیوتیک متفاوت است؛ هر سویه پروبیوتیک یک ارگانیزم منحصر به فرد با خواص خاص است که با دیگر سویه ها (حتی نزدیکترین آنها) متفاوت عمل می کند . بنابراین، فعالیت های تحقیقاتی در حال حاضر بر روی شناسایی گونه های خاص با پتانسیل ایمنی سازی متمرکز است.

بدون شک یکی از بیشترین پروبیوتیک های مورد بررسی برای ایمنی، Lactobacillus paracasei CASEI 431 است که نشان داده شده است که مدت زمان علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا را سه روز در مقایسه با پلاسبو کاهش می دهد.

سیستم ایمنی بدن ما از چندین بخش مختلف تشکیل شده است که همگی با هم کار می کنند تا به تهدیدات بی شماری که بدن ما دائما در معرض آن قرار می گیرند مانند آسیب های جسمی، پاتوژن ها به شکل باکتری های مضر و ویروس ها، سموم ، استرس، اضطراب، ترس و … . به منظور مقابله با این عوامل آسیب زا، سیستم ایمنی به بخشهای جداگانه تقسیم می شود: سیستم ایمنی ذاتی و سیستم ایمنی انعطاف پذیر که شامل ایمنی هومورال و ایمنی سلولی می باشد.

بررسی تحقیقات منتشر شده در مجله Frontiers of Immunology1، نشان می دهد که باکتری های موجود در روده ما توانسته اند به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از کل سیستم ایمنی بدن کار کنند: با ایجاد تعادل باکتری های خوب و بد، جابجایی پاتوژن ها، افزایش تولید پپتیدهای ضد میکروبی و موسیون ها، کمک به تقویت موانع مخاطی و تعدیل پاسخ های ایمنی از طریق سلول.

همانطور که بافت مخاط دهان و دیواره روده شامل برخی از مهمترین موانع درگیر در ایمنی ذاتی است، میکروارگانیسم های روده نیز می توانند به طور قابل توجهی بر یکپارچگی عملکرد ایمنی بدن ما تاثیر بگذارند. همانطور که قبلا ذکر شد، حداقل 70٪ از سلول های ایمنی بدن ما در روده قرار دارد، درلابلای پرزهای ظریف روده که روی دیواره روده قرار می گیرد، قرار دارند. این ساختارها، به نام پی یر پچ (Peyer’s Patches)، حاوی انواع سلول های ایمنی شامل سلول های B، سلول های T، ماکروفاژها و سلول های دندریتیک هستند و در عملکرد هر دو سیستم ایمنی ذاتی و سازگار نقش دارند.

پروبیوتیک ها ممکن است از چندین راه به کاهش علائم آلرژی کمک کنند. آنها ممکن است به بهبود یکپارچگی پوشش روده کمک کنند، و از نفوذپذیری اتصالات تنگ در دیواره اپیتلیال ناشی TNFα جلوگیری می شود. TNFα یک سیتوکین، پروتئین سیگنال سلولی است که در فرآیندهای التهابی حاد اتفاق میافتد که می تواند توسط عفونت میکروبی بیماریزای آغاز شود، و این فرایند باعث آسیب رساندن نفوذ پذیری اپیتلیال می شود. این نفوذپذیری اجازه می دهد تا مولکولهای پروتئینی بزرگتر از طریق دیواره روده و به جریان خون منتقل شوند. به نظر می رسد که پروبیوتیک ها به کاهش و جلوگیری از این وضعیت با جابجایی پاتوژن هایی که در ابتدا باعث التهاب و کمک به ترشح واسطه های ضد التهابی درگیر در فرآیند درمان هستند کمک می کند.

یک مطالعه in-vitro که در مجله Physiological Reports 5 منتشر شد، نشان داد که هر دو Bifidobacterium و Lactobacillus ظاهرا دارای پتانسیل بالایی در جلوگیری از نفوذپذیری روده و کاهش پاسخ التهابی هستند. به نظر می رسد باکتری های پروبیوتیک مانع از اختلالات ناشی از TNF-α شده و ترمیم زخم را بهبود بخشند. باکتری های دوست داشتنی مانند Lactobacillus paracasei CASEI 431 نیز نشان داده شده است که با تقویت و تنگ شدن اتصالات بین سلولی به بهبود عملکرد سیستم ایمنی کمک می کند.

پروبیوتیکها و سیستم ایمنی اکتسابی

سیستم ایمنی اکتسابی همانند مغز برای سیستم ایمنی ذاتی عمل می کند. دو نوع پاسخ سیستم ایمنی اکتسابی وجود دارد: یکی از آن ها به عنوان پاسخ ایمنی توسط سلول شناخته می شود و دیگری به عنوان پاسخ ایمنی هومورال شناخته می شود. پاسخ سلولی به سیستم ایمنی با استفاده از سلول های T فعال شده، در حالی که پاسخ هومورال این میکروارگانیسم های بیماریزا را حذف می کند که به سلولهای بدن نفوذ نکند و نیاز به آنتی بادی های مختلف را با لنفوسیت های B تولید می کند.

به این ترتیب، سیستم ایمنی مانع از گسترش عفونت ها در سراسر بدن می شود و به طور شگفت انگیز، میکروبوتای بدن ما تولید آنتی بادی ها و دیگر سلول های دفاعی را تحت تأثیر قرار می دهد. گونه های پروبیوتیک مانند L. paracasei CASEI 431 مانع از رشد پاتوژن ها شده اند، تولید آنتی بادی ها را تقویت می کنند و ترشح سیتوکین را متعادل می کنند.

تقویت سیستم ایمنی به کمک پروبیوتیک ها برای مقابله با آنفولانزا

پروبیوتیک ها عموما برای افزایش سلامتی دستگاه گوارش استفاده می شوند اما تحقیقات نشان می دهند پروبیوتیک ها می توانند به ما برای مقابله با گونه های مختلفی از ویروس آنفولانزا کمک کنند.

ویروس آنفولانزا که انسان، پرندگان و خوک را آلوده میکند، براساس پروتئین های سطحی هماگلوتینین (hemagglutinin)  و نورامینیداز  (neuraminidase)، دارای زیرگونه های متعددی می باشد. این موضوع به این معنی است که دو زیرگونه می توانند باهم ترکیب شده و بسیاری از انواع آنفولانزا را، که فصل به فصل تغییر می کنند، تشکیل دهند. به همین خاطر است که باید به دنبال راهکارهایی برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا، فارغ از نوع زیرگونه های ویروس آن، باشیم.

به تازگی دانشمندان با انجام تحقیقات مختلف به این نتیجه رسیده اند که برخی از گونه های پروبیوتیک ها باعث ایجاد پاسخ های ایمنی متنوعی در مقابل ویروس آنفولانزا شده و درنتیجه موجب محافظت بیشتر از بدن در برابر آنفولانزا می شوند. همچنین پروبیوتیک ها سیستم ایمنی بدن را برای مقابله با سایر زیرگونه های ویروس آنفولانزا آماده می کنند.

به همین دلیل با ستفاده از فرآورده های پروبیوتیک، بدن ما دربرابر گونه های مختلف ویروس آنفولانزا که عموما در فصول سرد سال شیوع پیدا می کنند، مقاوم شده و احتمال ابتلا به آنفولانزا کاهش می یابد.

چطور میکروبیوم روده را برای مبارزه با کرونا سالم نگه داریم؟

تحقیقات اخیر نشان داده است که میکروبیوم روده نقش مهمی در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت‌ها و حفظ سلامت کلی دارد.

 به گزارش کانورسیشن؛ غذایی که شما می‌خورید، تاثیر بسیار زیادی بر تنوع میکروبیوم روده و افزایش باکتری‌های خوب روده دارد. با افزایش سن، تنوع میکروبیوم کاهش می‌یابد، بنابراین حفظ یک میکروبیوم سالم در طول زندگی ضروری است.

بهترین راه برای افزایش تنوع میکروبی در روده، خوردن طیف گسترده‌ای از غذاهای گیاهی که دارای فیبر زیادی هستند و محدود کردن غذاهای فراوری شده و جانک‌فودها است. ثابت شده که پیروی از رژیم غذایی مدیترانه‌ای باعث بهبود تنوع میکروبیوم روده و کاهش التهاب در بدن می‌شود. پایه این رژیم بر خوردن مقدار زیادی میوه، سبزیجات، آجیل، دانه و غلات کامل استوار است.

چربی‌های سالم مانند روغن زیتون با کیفیت بالا و گوشت بدون چربی یا ماهی در این رژیم گنجانده شده‌اند. شما باید همچنین از مصرف بیش از حد الکل، نمک، شیرینی و نوشیدنی‌های قندی و شیرین‌کننده‌های مصنوعی یا سایر مواد افزودنی خودداری کنید.

همچنین می‌توانید با خوردن مرتب لبنیات غنی شده با پروبیوتیک‌ها، از میکروبیوم روده پشتیبانی کنید. منبع دیگر پروبیوتیک ها، نوشیدنی‌های سرشار از مخمر مانند محصولات نوشیدنی تکنولوژی ای ام (EM)، کفیر یا کومبوچا هستند. فراموش نکنید که اگر برای خود، خانواده و یا اقوام سالخورده یا دوستان خرید می‌کنید، انتخاب غذاهایی که از میکروبیوم سالم روده پشتیبانی می‌کنند بسیار مهمتر از جمع کردن کاغذ توالت است. مدیریت سلامت روان، فعال بدنی و خواب کافی نیز به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.


Admin

شرکت امکان پذیر پارس